Aquarium & Tropical Fish Site
Tropical Fish Forums
Aquarium fishkeeping around the world!
 
ChatChat  HelpHelp   Search BoardSearch Board   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups 
 ProfileProfile   Check your private messagesCheck your private messages   Log inLog in   RegisterRegister 
Curious fluctuations in phosphate levels and Heater Issues
 Forum Index > Chemistry and Equipment  Reply to topic   Post new topic
Author Message
ZacAdam
Regulars


Joined: 17 Jul 2009
Location: Saint John, NB, Canada

PostPosted: 2013.04.21(Sun)22:56    Post subject: Curious fluctuations in phosphate levels and Heater Issues Reply with quote

I've had my 55 gallon stocked since January, and with the exception of two Mysterious Fish Deaths I never quite pinned down the cause of, I've not lost a single fish. I know, I know, four months isn't applause territory, but you'd think by now you'd think there'd be something, especially with all of my mishaps.

Now, I test for phosphates as a matter of course - I like having data and I'd have no use for the phosphate test that came in my kit anyway. Besides, I do track it for my 10 gallon as a way to control algae buildup.

Anyway, I've noticed a curious phenomenon. In a series of tests run 24 hours before each weekly 20% water change, I see a fluctuation in the phosphate level - a steady, but slow climb for two to three weeks, and then a sudden drop back down to zero.

The water changes are completed on schedule in the vast majority of cases (I've had one day-late change and two missed weeks overall), but they shouldn't be heavy enough to account for a total elimination of phosphates, should they? Can anyone think of a mechanism for this happening?

The filter is a Fluval C4, stock configuration (I abandoned the peat after the two mentioned fish died as a bridge-too-far precaution), lighting is 108 W of t5HO (Fluval Life Glo and Power Glo, respectively), and the mean temperature across this time period has been 23.8 C, +/- 2 across the four-month period I have data for.

Unrelated to the above, what's everyone think of the Fluval M series? I have the one rated for my tank (I believe it is the 150), and I'm on my third in 4 months - admittedly, the first one breaking was a ID-10-T error.
_________________
http://auditorandagentleman.blogspot.com - now with 100% more fish.
Solving the Problem from the Inside - Proud Pet-Store Fishkeeper
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Display posts from previous:   
 Forum Index > Chemistry and Equipment All times are GMT - 6 Hours Reply to topic   Post new topic
Jump to:  
  You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2008 phpBB Group

oF <=> oC in <=> cm G <=> L